Nederland heeft primeur met tanker op vloeibaar gas

De eerste binnenvaarttanker die wordt aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG) is woensdag onder toeziend oog van minister Schultz (Infrastructuur) in de vaart genomen.

De vernieuwende boot, 'Greenstream' geheten, is een project van Shell,  scheepsbouwer PeterShipyards en Interstream Barging, een verscheper van onder meer aardolie en chemieproducten. 

De Greenstream is de eerste van twee binnenvaarttankers die Shell wil gaan charteren voor productvervoer over de Rijn.

Een van de vernieuwende aspecten is dat het schip is uitgerust met vier kleine, efficiënte motoren. Dat zorgt er volgens de ontwerpers voor dat het vermogen beter wordt gedoseerd, wat brandstof kan schelen. Die motoren draaien daarbij op relatief lage toeren en maken daardoor minder herrie dan gangbare dieselmotoren.

Uitdagingen

De transportsector staat voor enkele grote uitdagingen waar LNG een antwoord op kan zijn, stelt Shell-directeur Dick Benschop. "De sector moet efficiënter met energie omgaan en minder milieubelastende stoffen als zwavel- en stikstofoxiden en CO2 uitstoten."

Voordat LNG gemeengoed wordt in de binnenvaart zijn er nog wel de nodige investeringen nodig, zoals de aanleg van tankstations langs vaarroutes, vertelt Benschop aan radiozender BNR. Maar dankzij de ruime beschikbaarheid van aardgas en steeds strengere milieu-eisen is dat volgens de topman slechts een kwestie van tijd.

NUwerk

Tip de redactie