'Speldenken helpt kansen zien'

Ondernemers zouden meer moeten denken als gamemakers. Daarmee kunnen ze profiteren van de onbegrensde nieuwsgierigheid van mensen.

Die boodschap geven Guido Cramer en Rutger Teunissen ondernemers tijdens de Week van de Ondernemer. "Kan niet bestaat niet."

"We gamen met zijn allen drie miljoen uur per week. Dus ook jouw klanten en jouw medewerkers", zegt Teunissen, in het dagelijks leven samen met Cramer eigenaar  van gamificationbedrijf Fanminds.

"In Nederland worden in 72 procent van de huishoudens games gespeeld, ook door volwassenen. Dat kun je dus ook heel goed in een zakelijke context toepassen."

Gamification is het toepassen van speltechnieken op situaties die niets met games te maken hebben.  Met spelelementen worden gebruikers meer betrokken en kunnen problemen opgelost worden.

Emotie en actie

"Games prikkelen de emotie en zetten aan tot actie", vertelt Cramer. "Zoek je WOW-kans. Denk bijvoorbeeld aan de grootste irritatie die klanten tegenkomen in jouw branche. Probeer die vervolgens om te draaien naar kansen en er iets positiefs van te maken."

Spelelementen die het goed doen, zijn bijvoorbeeld de tikkende tijd, een meeslepend verhaal en de ultieme erkenning. Schotel je klanten een klok voor die ze moeten verslaan. "Dit zorgt voor gezonde spanning en zet aan tot actie."

Ultieme erkenning speelt in op het feit dat mensen zeer gevoelig zijn voor schouderklopjes. "Een virtueel schouderklopje werkt statusverhogend. Helemaal als je het toepast op teams; competitie werkt."

Andere spelelementen zijn prikkels en uitdaging, nieuwe ontdekking, stap voor stap, de kans om te winnen en de positieve verrassing. "Spelen motiveert", aldus Cramer.

=====================

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement in het Beatrix Theater in Utrecht

Volg het laatste nieuws via de NUzakelijk-app! Download: iPhone | Android

Lees meer over:
Tip de redactie