Luxemburg gaat andere Europese landen informatie geven om belastingontwijking tegen te gaan.

De toezegging komt na internationale druk op het land om een einde te maken aan het bankgeheim.

Het land met een half miljoen inwoners heeft een grote financiële sector met een omvang van 3 biljoen euro. De informatie-uitwisseling gaat vanaf 2015 in.

Luxemburg geeft andere landen in de Europese Unie gegevens over rente die hun burgers in Luxemburg hebben ontvangen. Daardoor kunnen deze landen belasting gaan heffen.

Geen verandering voor bewoners

Voor mensen die in Luxemburg zelf wonen, verandert er niets. Voor hen blijft het bankgeheim bestaan en zij blijven 10 procent belasting betalen over winsten.

Luxemburg onderhandelt met de Verenigde Staten over een apart akkoord. Dinsdag kondigde Groot-Brittannië al aan belastinginformatie te gaan delen met vier andere Europese landen.

Oostenrijk

Door de openheid die Luxemburg geeft, neemt de druk op Oostenrijk, dat ook terughoudend is met het verstrekken van belastinginformatie, verder toe.

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann gaf dinsdag al aan onderhandelingen te overwegen. De Europese Commissie hoopt dat Oostenrijk inderdaad het voorbeeld van Luxemburg volgt.

De openheid van Luxemburg volgt op de zogenoemde offshoreleaks van vorige week. Daarbij werden details bekend over bankrekeningen van bedrijven en rijke mensen in belastingparadijzen, waaronder Luxemburg.

De Luxemburgse minister van financiën gaf zondag in reactie daarop voor het eerst aan dat hij meer openheid overweegt.