‘Innovatie komt van mkb, niet van overheid'

“De overheid moet zich niet richten op innoveren, maar op implementeren.” Volgens duurzaam ondernemer Ruud Koornstra  ligt innovatie in handen van het MKB.

“En als we dat niet snel doen, dan hebben een groot probleem”, aldus Koornstra. Want dan zullen onze kinderen het een stuk slechter hebben dan wij.

Koornstra vindt dat ondernemers niet afhankelijk moeten zijn van de overheid. “Wie denkt dat daar iets te halen valt komt bedrogen uit.”

Implementatie

In plaats daarvan moet de overheid zich richten op de implementatie van die innovatie. “Nederland loopt ver achter op dat gebied”, zegt Koornstra. “En dat terwijl Nederlandse ondernemers bij 65 procent van de innovatie in de wereld direct of indirect betrokken zijn.”

En die innovatie komt niet van het grootbedrijf, zoals veel wordt beweert. “Grote bedrijven snijden juist in hun R&D-afdelingen”, zegt Koornstra. “Led-licht is echt geen ontdekking van Philips, dat hebben ze gewoon gejat van ‘ons’, van het mkb.”

Revolutie

En daarom moet het kleinbedrijf zich focussen op vernieuwing. “Its all about revolutionairy thinking”, quote Koornsta. “Alles in je bedrijf moet worden herzien en bedacht.”

Dat deed de ondernemer zelf met Pharox, duurzame lampen. “Ik ben twaalf bedrijven gestart om steeds weer opnieuw te kunnen beginnen.” Daardoor wist ik vernieuwing te brengen die ze bij General Electric niet hadden.”

Wereld redden

Mkb'ers moeten volgens Koornstra de wereld redden. “En als eerste moeten we daarbij af van het idee van bezitten. Toegang hebben tot een product of service is ook al genoeg”, zegt hij wijzend op  muziek-, auto- en slaapkamerdeelservices zoals Spotify en AirBnb.

=====================

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement in het Beatrix Theater in Utrecht

Volg het laatste nieuws via de NUzakelijk-app! Download: iPhone | Android

Lees meer over:
Tip de redactie