Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil alles doen om de barrière tussen ondernemers en ontwikkelingssamenwerking op te heffen. "We lopen hand in hand met ondernemers", zegt zij woensdag tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht.

De minister werd dinsdag voor een gehoor van duizenden ondernemers binnengehaald door presentator Ronnie Overgoor. "We hebben er als kerels een zootje van gemaakt", roept hij met een kwinkslag. "Vrouwen zijn de leiders van morgen!"

Als Ploumen het podium betreedt wordt zij vergezeld en bevraagd door co-host Eva Jinek en MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel.

Is het geen zware baan, minister van Buitenlandse Handel én Ontwikkelingssamenwerking?, wil Jinek van de minister weten. "Ik heb absoluut tijd voor beide gebieden", reageert Ploumen stellig. "Die twee dingen hebben heel veel met elkaar te maken. Het gaat erom wat wij als Nederland aan de rest van de wereld te bieden hebben."

Biesheuvel complimenteert de minister met haar eerste handelsmissie naar Brazilië, "daar hebben we als Nederlandse ondernemers een enorme energie uitgestraald". 

Iedereen profiteert

De mentaliteitsverandering bij Ontwikkelingssamenwerking vat Ploumen samen als 'groei die goed is voor iedereen'. "Economische groei op zichzelf is niet meer genoeg, iedereen moet kunnen profiteren." 

En dat moet wat Ploumen betreft neerkomen op groei waar alle mkb-ondernemers in de zaal aan kunnen bijdragen. "In Afrika is er enorm veel behoefte aan Nederlandse kennis. In Ethiopië zag ik het verschil in ondernemen tussen lokale ondernemers en Nederlanders. "Wij nemen risico's, durven veel. Maar we betalen ook fatsoenlijke salarissen en dat afvalwater goed geregeld wordt."

Ploumen neemt tijdens de Week een rapport over internationaal ondernemen in ontvangst, en lanceert het online portal Ondernemeninontwikkelingslanden.nl. 

Daarna gaanPloumen en haar ministerie verder met het opzetten van het vorige week gelanceerde investeringsfonds, dat oploopt tot 750 miljoen euro in 2017. Daarbij kunnen onder meer Nederlandse mkb'ers die in 'verre landen' opereren een beroep doen op garanties en leningen.

"Het zijn geen subsidies", benadrukt Ploumen. "We financieren op deze manier ondernemers die actief zijn in ontwikkelingslanden en die ondernemers die investeren joint ventures met bijvoorbeeld Afrikaanse ondernemers." 

Koelsystemen

Een Nederlands bedrijf dat koelsystemen levert is een van de eersten die een beroep kan gaan doen op het spiksplinternieuwe fonds. "Die helpen lokale boeren hun zuivel te koelen. Een mooi voorbeeld van de nieuwe kredietfaciliteit", zegt de minister.

Waar te beginnen als ondernemer? Ploumen: "Bel het ministerie, spreek ons aan, check onze websites. Leer andere ondernemers kennen tijdens handelsmissies. En leer zo ontdekken waar je met je bedrijf het beste tot je recht komt. 

"Het is waar, het kan risicovol ondernemen zijn, het is echt anders dan in Nederland. Maar we lopen hand in hand." 

=====================

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement in het Beatrix Theater in Utrecht

Volg het laatste nieuws via de NUzakelijk-app! Download: iPhone | Android