“Innovatie is meegaan op de juiste golf, maar alleen voor mensen die niet bang zijn om nat te worden."

“Innovatie is meegaan op de juiste golf, maar alleen voor mensen die niet bang zijn om nat te worden." Dat zegt TEDx ondernemer Jim Stolze tijdens de Week van de Ondernemer. 

Stolze praat over innovatie tijdens een talkshow met Jasper Wesseling van het ministerie van economische zaken en ondernemer Ruud Koornstra. De ondernemers in de zaal praten mee.

Ontwikkelingscurve

"Innovatie gaat altijd via één zelfde ontwikkelingscurve", zegt Stolze. "Die curve heet de Gartner Hype Cycle en is voor alle innovaties gelijk". Het laat zien hoe iets van een hype tot mainstream wordt.

Twee jaar geleden zaten de QR code en ‘Computer Brain Interface’ bijvoorbeeld nog in de fase van ‘Hype’, maar inmiddels kennen beiden al vele toepassingen, zoals op mobiele telefoons en op de Xbox.

Schuiven

“Ze schuiven steeds een stukje verder op de curve richting wat normaal wordt geacht”, aldus Stolze. “Als er versies 2.0 en 3.0 komen, of er publieke discussies ontstaan over jouw innovatie dan zit je goed.”

Als ondernemer weet je precies in welke fase je innovatie zit en wat de volgende wordt. “Onze relatie met technologie verandert”, zegt Stolze. “Onze pc stond eerst ver van ons weg met een toetsenbord en muis, daarna kwam hij bij ons op schoot met de laptop en nu aaien we hem via de iPad.”

Volgende stap

En de volgende stap wordt dat we techniek gaan dragen. “Nike heeft al een armband ontwikkeld die precies bijhoudt hoeveel je beweegt.” Ook kun je denken aan de Google-bril. “Techniek wordt een verlengstuk van je dagelijks leven”, aldus Stolze.

Innovatie draait om de vraag wat de volgende golf wordt en of je erop mee wilt ‘surfen.’ “Meegaan op een hype kent risico’s”, zegt Stolze maar het is het leukste dat er is.”

=====================

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement in het Beatrix Theater in Utrecht

Volg het laatste nieuws via de NUzakelijk-app! Download: iPhone | Android