China heeft in maart onverwacht een klein handelstekort geboekt. Dat blijkt uit cijfers die de Chinese overheid woensdag heeft gepubliceerd.

De export van China groeide in maart met 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl de import met ruim 14 procent toenam. De waarde van de import overtrof die van de export daardoor met 880 miljoen dollar.

Economen voorspelden gemiddeld juist een handelsoverschot van ruim 15 miljard dollar. Daarmee zou het overschot ongeveer even groot zijn geweest als in februari.

Export

De groei van de export was aanzienlijk lager dan in de eerste twee maanden van dit jaar. Daarin groeide de export van 's werelds op een na grootste economie nog met ruim 20 procent.

De import herstelde juist sterk van de krimp van 15 procent die in februari werd gemeten. Het beeld over die maand wordt echter vertekend door het Chinese nieuwjaar. Dat feest vond dit jaar in februari plaats, terwijl het in 2012 in januari werd gevierd.

Europa en VS

De economische problemen van Europa gaan niet ongemerkt aan China voorbij. In het eerste kwartaal van 2013 zakte de export van China naar Europa met bijna 2 procent ten opzichte van vorig jaar. De uitvoer naar de Verenigde Staten groeide in de eerste 3 maanden van dit jaar daarentegen met bijna 11 procent.

China zag zijn economische groei vorig jaar afzwakken tot 7,9 procent. Dat was het laagste niveau sinds 2008. De komende jaren mikt het land op een groei van ongeveer 7,5 procent per jaar.

De financieel directeur van mijnbouwgigant BHP Billiton voorspelde dinsdag dat die groei over enkele jaren zal afzwakken tot circa 6 procent.

Twijfel

Analisten trekken de Chinese groeicijfers in twijfel, vanwege afwijkende cijfers bij de handelspartners van China. Ze denken dat de cijfers mogelijk worden gemanipuleerd door bedrijven die verkeerde resultaten doorgeven om zo belastingen te ontduiken.

Ook wordt gedacht aan mogelijke overheidsmanipulatie, om de Chinese economie gezonder te laten lijken rond de recente machtsoverdracht binnen de Chinese communistische partij.

De export is waarschijnlijk nog lager dan wat gemeld is, als men afgaat op wat in Hong Kong is binnengekomen vanuit China.

"De cijfers Hong Kong in en China uit stemmen niet overeen", zegt een analist van een investeringsmaatschappij uit Hong Kong. "In plaats van 10 procent groei, zien wij 2 of 3 procent."

Andere indicatoren wijzen op een herstellende economische activiteit, maar wel op een laag tempo. Een index over de activiteit van de Chinese industrie verbeterde bijvoorbeeld wel, maar slechts licht.

Douane

De analisten trekken nu ook de sterk gestegen exportcijfers in februari in twijfel. De Chinese douane verdedigde op een persconferentie echter de juistheid van de cijfers.

"Iedere dollar die wij vermelden kan worden teruggevonden op echte douaneformulieren", zei een woordvoerder. "De geïmporteerde of geëxporteerde goederen zijn echt de grens over gegaan."

Noord-Korea

Tegelijkertijd is de Chinese uitvoer naar Noord-Korea is in het eerste kwartaal van dit jaar met 13,8 procent afgenomen tot 720 miljoen dollar (550 miljoen euro). De invoer uit het stalinistische land steeg wel, met 2,5 procent tot 590 miljoen dollar.

De daling van de uitvoer kan een uiting zijn van het ongenoegen in Peking over het beleid van de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Noord-Korea hield tot verontwaardiging van ook de Chinese leiders in februari een kernproef en heeft de spanningen op het Koreaanse schiereiland de laatste weken opgevoerd.

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, maar stemde na de kernproef in de VN-Veiligheidsraad in met verscherping van de sancties tegen het bewind in Pyongyang.