Britten delen belastinginformatie

Groot Brittannië heeft een akkoord gesloten met vier Europese landen, waaronder Duitsland, om belastinginformatie te delen. Met de proef hopen de Britten belastingontwijking te bestrijden. Groot Brittannië stelde de Europese Commissie dinsdag op de hoogte van het akkoord.

Volgens de Britse staatssecretaris van financiën David Gauke wordt met de proef een nieuwe standaard gezet voor het delen van belastinginformatie.

Volgens hem bouwt de samenwerking voort op een eerder akkoord dat werd gesloten met de Britse Kanaaleilanden Jersey en Guernsey en met het Isle of Man. De eilanden staan bekend om hun gunstige belastingklimaat.

Naast Duitsland, gaan de Britten ook informatie delen met Frankrijk, Spanje en Italië. De conservatieve regering van David Cameron heeft het aanpakken van belastingontwijking als prioriteit gesteld. Vorig jaar beloofde koffieketen Starbucks na publieke druk om een einde te maken aan belastingontwijking via Nederland.

Belastingontwijking

In Nederland is de discussie over belastingontwijking ook opgelaaid. PvdA-leider Diederik Samsom noemde Nederland vorige maand een belastingparadijs.

De Tweede Kamer riep de regering dinsdag op om met een plan van aanpak te komen om belastingontwijking door multinationals in Nederland tegen te gaan. De Kamer wil het plan uiterlijk in juni hebben.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie