Crowdfunding groeit wereldwijd met 81 procent

Alle crowdfundingwebsites wereldwijd hebben opgeteld 2,7 miljard dollar (2,1 miljard euro) opgehaald voor bedrijven. Dit is een toename van 81 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Dit blijkt uit data van onderzoeks- en adviesbureau Massolution, waar persbureau Reuters over bericht. In 2011 nam crowdfunding ook al fors toe met een groei van 64 procent.

In de Verenigde Staten nam crowdfunding een vlucht nadat president Barack Obama het legaliseerde om aandelen te verkopen via crowdfunding.  

Voor 2013 verwacht Massolution dat crowdfunding bijna verdubbeld naar een bedrag van 5,1 miljard dollar (3,9 miljard euro). Op dit moment zijn maatschappelijke projecten de populairste categorie. Het onderzoeksbureau denkt dat startups en kleine bedrijven dit jaar de belangrijkste doelgroep worden.

In Nederland werd 14 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. De Windcentrale haalde 7 miljoen euro op. Onlangs haalde een Nederlands restaurant een kwart miljoen op om een nieuwe vestiging te bouwen. Bekende Nederlandse crowdfundingsites zijn onder andere Symbid, geldvoorelkaar en oneplanetcrowd.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie