Ondernemer wil overheid vooral regels zien snoeien

De overheid heeft vooral op het gebied van regeldruk nog een hoop te doen om ondernemend Nederland te vriend te houden.

Dat blijkt uit een poll onder bijna 2000 bezoekers van NUzakelijk.nl. De poll werd gehouden in kader van de Week van de Ondernemer.

Zo'n 900 van de bezoekers zien 'minder regeldruk en bemoeizucht' als beste overheidsmaatregel om ondernemerschap te stimuleren. Dan gaat het bijvoorbeeld om zaken als de bijtelling van de auto van de zaak, de rittenadministratie voor bedrijfsauto’s en de hoeveelheid contacten die er gedurende het jaar moeten worden gelegd met de fiscus.

Belastingen

Niet veel kleiner is echter de groep (836 mensen) die stemt op het verlagen van de belastingen. 'Nederland op de kaart zetten' vindt maar 11 procent van de bezoekers de belangrijkste overheidstaak om ondernemen een zet te geven.

Het kabinet Rutte zegt intussen maatregelen te hebben getroffen om de regeldruk terug te dringen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het aantal verplichte vergunningen te verminderen. Of door bedrijven die zich aan de regels houden minder vaak te controleren. 

KvK-heffing

Ook is sinds 1 januari de verplichte jaarlijkse heffing van de Kamer van Koophandel afgeschaft. In 2017 moeten alle maatregelen 2,5 miljard aan besparingen hebben opgeleverd. 

Eind 2012 lagen de administratieve lasten voor ondernemers volgens de regering ruim 11 procent lager dan in 2010. Dit zou neerkomen op een besparing van bijna 850 miljoen euro, bleek eerder uit het rapport Programma regeldruk bedrijven.

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement dat vanaf 8 april losbarst in het Beatrix Theater in Utrecht

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie