Wouter Bos ziet ondernemers als giraffes

Ondernemers zouden de kenmerken van een giraffe moeten vertonen: met hun hoofd in de wolken en met hun voeten aan de grond.

Dat stelt oud-minister van Financiën Wouter Bos, tegenwoordig partner bij accountantsorganisatie KPMG, dinsdag tijdens de Week van de Ondernemer.

"Je moet als ondernemer je bedrijf vandaag op orde hebben, maar tegelijkertijd ook een visie op de lange termijn hebben", vindt Bos.

"Het tempo van de veranderingen in de moderne tijd is ongelooflijk hoog door de technologische innovatie en de veranderende wereldhandel. Maar dit biedt ook ongelooflijke kansen. De opkomst en ondergang van winnende concepten , technologieën en bedrijven gaat steeds sneller."

Draw Something

Als voorbeelden noemt Bos de tekenapp Draw Something, die na zes weken tijd voor 200 miljoen dollar van de hand werd gedaan.

Daar tegenover staat een bedrijf als Kodak, dat ingehaald is door de digitale revolutie en daar niet op tijd op in heeft kunnen springen. "Wat is jouw Kodak-moment en hoe kun je het vermijden?"

"Koester als ondernemer nieuwsgierigheid en non-conformisme, wees een giraffe, en omhels flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Als je het ziet moet je het ook durven", besluit Bos.

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement dat vanaf 8 april losbarst in het Beatrix Theater in Utrecht.

NUwerk

Tip de redactie