'Ondernemers hoeven standaard niet te verlagen'

Arko van Brakel, de bekende topondernemer, spreker en ceo van opleidingsinstituut De Baak, heeft een uitdagende boodschap tijdens de Week van de Ondernemer: hoe kunnen ondernemers de 'We-conomy' omarmen en zo hun standaarden in lastige tijden hoog houden?

Ondernemingen leggen constant nieuwe verbindingen en leren steeds slimmer samenwerken, zegt Van Brakel in de marge van het evenement in Utrecht, terwijl 15.000 ondernemers zich verdringen om het Beatrix Theater binnen te komen.

Van Brakel geeft samen met Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland, tijdens de week een aantal college tours, waar hij zijn boodschap van 'een nieuwe werkelijkheid' verspreidt. 

Inspirator

Van Brakel, in de jaren '90 een van de eerste internetondernemers van Nederland, staat bekend als inspirator. En daar hunkeren ondernemers nu naar, "nu er nieuwe spelregels nodig zijn". 

"Wat me opvalt is dat er door de crisis soms genoegen wordt genomen met minder kwaliteit, maar er zijn manieren om de standaard, ook als er bijvoorbeeld minder geld is, toch hoog te houden."

Mores

De nieuwe mores, zoals Van Brakel het noemt, is er een waarbij ondernemers beter samenwerken, meer delen en meer in relatie met hun omgeving werken. "De successen van de App Store en crowdfunding zijn hier mooie voorbeelden van", zegt Van Brakel. 

Het klinkt misschien theoretisch beaamt hij, maar Van Brakel bemerkt nu al veel draagvlak voor zijn ideeën. "Vooral bij de zakelijke mensen die zich durven af te vragen, 'wat zijn mijn waarden?'"

Van Brakel geeft de college tours met Biesheuvel ook nog in de regionale versies van de Week van de Ondernemer. "Biesheuvel is meer de ondernemersexpert, ik ben de moderator. Maar dan wel een zeer inhoudelijke", lacht Van Brakel.

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement dat vanaf 8 april losbarst in het Beatrix Theater in Utrecht.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie