Familiebedrijven zijn succesvoller dan niet-familiebedrijven. Deze ondernemingen zijn winstgevender op de lange termijn.

"Familiebedrijven bestaan langer dan niet-familiebedrijven. Personeel is meer tevreden en blijft langer aan."

Roberto Flören, hoogleraar familiebedrijven bij Nyenrode, legt tijdens de Week van de Ondernemer uit waarom familiebedrijven succesvoller zijn.

Een van de verklaringen is de betrokkenheid van de directeur. "In een familiebedrijf blijft de directeur gemiddeld 22 jaar aan. In een niet-familiebedrijf ligt dat gemiddelde op 7 jaar, terwijl dat bij een beursgenoteerde onderneming slecht 3,5 jaar is."

Die jarenlange betrokkenheid bij de zaak uit zich in goede kennis van zaken en nauwe banden met zowel het personeel als klanten.

Personeel

Familiebedrijven hebben lang moeite gehad om goed personeel te werven. "Studenten wilden graag bij een beursgenoteerde onderneming werken. Tegenwoordig kiezen ze vaak voor zelfstandig ondernemerschap."

Familiebedrijven zouden 'stoffig' zijn, daarnaast heerst het idee dat 'familie altijd voor gaat'. Familiebedrijven zouden zichzelf beter moeten promoten, vindt Flören. Onderzoek laat bovendien zien dat personeel minder snel wordt ontslagen in de huidige economische omstandigheden.

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement dat vanaf 8 april losbarst in het Beatrix Theater in Utrecht.