Het Productschap Tuinbouw (PT) zoekt naar partijen die taken van het semi-publieke orgaan willen overnemen.

Ook staat het pand in Zoetermeer waar de organisatie nu is gevestigd in de verkoop. Dat maakte het productschap maandag bekend.

Per 1 januari 2014 worden alle product- en bedrijfsschappen door het kabinet opgeheven. Het ministerie van Economische Zaken zal slechts een deel van hun taken overnemen. Voor taken om de sector te vertegenwoordigen, zoals onderzoek en promotie, is PT daarom op zoek naar opvolgers.

Het productschap is naar eigen zeggen het eerste productschap dat voor deze manier van opvolging kiest. Nu werken er nog ongeveer 80 mensen. Een deel zal straks zijn baan kwijtraken wanneer hun werkzaamheden niet worden overgeheveld naar een andere instantie.

Open

Een woordvoerder van PT benadrukt dat inschrijving open staat voor alle branche- en sectororganisaties, adviesbureaus, onderzoeksinstellingen, maatschappelijke organisaties, overheidsinstanties en andere samenwerkingsverbanden of consortia.

Deze partijen zullen dan wel zelf voor de financiering van deze taken moeten zorgen. Door het verdwijnen van het productschap zal het niet meer mogelijk zijn een collectieve heffing aan de sector op te leggen.