Opvolging is een belangrijke kwestie voor familiebedrijven. Vooral vertrouwen speelt een voorname rol, zo blijkt uit de inspiratiesessie ‘Leiderschap in het familiebedrijf’ tijdens de Week van de Ondernemer.

"Zorg bij opvolging voor voldoende vertrouwen, zowel geven als krijgen. En vergeet niet je familie en hun verwachtingen, die moet je managen”, zegt Mariël van Kampen, directeur van een familiebedrijf. “Ook balans in privé- en werktaken is belangrijk."

"Begin tijdig met het opvolgingstraject", voegt FBNed-voorzitter Tjebbe Nabuurs hieraan toe. "Pak het ook niet te informeel aan, maar maak er een proces van, inclusief notulen. Bovendien is het belangrijk niet alleen de harde kant, maar ook de zachte kant in de peiling te houden.

Obstakels schuilen volgens Nabuurs vooral in het vaststellen van de kenmerken waaraan de nieuwe directeur moet voldoen. "En je moet je afvragen wanneer je precies een externe partij moet aantrekken."

"Het bepalen van de geschiktheid hangt ook af van de fase waarin een bedrijf zich bevindt", stelt Van Kampen. "Bij een jong familiebedrijf zijn er minder kapers op de kust voor de leiderschapspositie."

Twee directeuren

Typisch voor familiebedrijven is dan ook dat er regelmatig gekozen wordt voor meerdere opvolgers. In sommige gevallen kent een familiebedrijf zelfs twee algemeen directeuren.

Ook wordt er vaak gekozen voor een verdeling van de verschillende directeursposten onder het nageslacht en wordt de een bijvoorbeeld financieel directeur, terwijl de ander tot commercieel directeur benoemd wordt.

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer. In onze special vindt u een overzicht van het opvallendste nieuws, de mooiste quotes en livestreams vanaf het evenement dat vanaf 8 april losbarst in het Beatrix Theater in Utrecht.