De Europese Commissie vindt dat Oostenrijk zijn bankgeheim moet loslaten.

De dringende oproep uit Brussel komt nadat Luxemburg heeft laten blijken zijn bankgeheim te willen versoepelen. Oostenrijk blijft dan over als de enige EU-lidstaat die nog het bankgeheim koestert.

Brussel streeft in de strijd tegen belastingontduiking echter naar een automatische uitwisseling van bankgegevens tussen de EU-landen.

Het kan niet zo zijn dat één lidstaat de 26 andere EU-landen blokkeert, aldus een woordvoerster van de commissie maandag. Het wordt voor Oostenrijk zeer moeilijk om zijn positie te handhaven als alle andere lidstaten stappen willen zetten naar de automatische uitwisseling van gegevens, stelde de zegsvrouw.

Dwars

De commissie hoopt dat Wenen zijn blokkade opgeeft en dat er dan zeer snel een overeenkomst over de uitwisseling tot stand komt.

Oostenrijk ligt dwars omdat de uitwisseling van gegevens automatisch zou moeten gaan gebeuren, dus ook zonder enige verdenking van fraude of ontduiking.

De ministers van Financiën van de EU kunnen zich eind deze week over de kwestie buigen. Zij zijn dan in de Ierse hoofdstad Dublin voor overleg.