Noord-Korea trekt al zijn werknemers terug uit Kaesong, het bedrijventerrein dat het samen met Zuid-Korea in het uiterste zuiden van het land heeft opgericht.

Het gaat om 51.000 Noord-Koreaanse arbeiders. Dat heeft secretaris Kim Yang-gon van het centraal comité van de regerende communistische partij maandag laten weten.

In de meer dan 100 bedrijven in Kaesong werken duizenden Noord-Koreanen. Volgens Kim worden de activiteiten tijdelijk stilgelegd. De regering in Pyongyang beraadt zich of het bedrijventerrein wordt opgeheven.

Maandag bracht Kim Yang Gon, partijsecretaris van het Centrale Comité van de Koreaanse Arbeiderspartij, een bezoek aan Kaesong. Hij beschuldigde Zuid-Korea ervan het werken op het industriecomplex onmogelijk te maken.

Belachelijk

De Zuid-Koreaanse minister van financiën Hyun Oh-seok noemde het maandag in een reactie "belachelijk" dat Noord-Korea de toegang tot Kaesong blokkeert. "Noord-Korea heeft niets te winnen bij dit soort dingen."

Eerder werd bekend dat 3 van de in totaal 123 Zuid-Koreaanse bedrijven die in Kaesong actief zijn, hun werkzaamheden hebben stilgelegd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging maandag laten weten.

Geen toegang

Noord-Korea weigert sinds midden vorige week Zuid-Koreanen de toegang tot het gebied. Kaesong is het enige industriële samenwerkingsverband van de beide Korea's.

Maandag hebben negen bedrijven hun activiteiten gestaakt. Eind vorige week hadden vier andere fabrieken dat al gedaan.

Samenwerking

Op het industriecomplex werken Noord- en Zuid-Korea samen. Zuid-Koreaanse fabrieken maken er gebruik van de goedkope Noord-Koreaanse arbeidskrachten. Er zijn in totaal ongeveer 120 bedrijven gevestigd waar duizenden Noord-Koreanen werk hadden gevonden.

Op het industriecomplex zijn nu nog vijfhonderd Zuid-Koreaanse medewerkers. Zij hoeven van Noord-Korea het complex niet te verlaten.

Bedrijven hebben het echter moeilijk door een tekort aan grondstoffen, voedsel en personeel.  Zuid-Korea liet vorige week weten dat het arbeiders uit Kaesong zou evacueren, als de situatie daar te gevaarlijk wordt.