Fitch heeft zijn oordeel over de vooruitzichten van Rabobank verlaagd van stabiel naar negatief. Voor de kredietwaardigheid van de bank blijft een AA rating van kracht.

Dat maakte de kredietbeoordelaar donderdag bekend. Het somberder oordeel over de vooruitzichten van Rabobank heeft te maken met de ''structureel bescheidener winstgevendheid'' van de bank ten opzichte van andere banken met een hoog kredietoordeel.

Die lagere winstgevendheid legt volgens Fitch nog eens extra druk op de inkomsten uit de Nederlandse markt. Daarnaast maakt de kredietbeoordelaar zich zorgen over een mogelijke toename van afschrijvingen op uitstaande leningen als gevolg van de zwakke Nederlandse economie.

Fitch verlaagde zijn ramingen voor de Nederlandse economie en rekent nu op een krimp van 1 procent dit jaar en een terugkeer naar een ''armoedige'' groei van 0,7 procent in 2014.

Kapitalisatie

Rabobank wist zijn lagere winstgevendheid traditioneel te compenseren met een betere kapitalisatie dan zijn branchegenoten maar ''dat gat is nu deels gedicht'', aldus Fitch. De kredietbeoordelaar verwacht de ratings van Rabobank aan het eind van dit jaar te herzien.

Mocht het tot een afwaardering komen, dan gaat dat waarschijnlijk gepaard met één stap. De AA rating blijft behouden als Rabobank zijn winstgevendheid kan opvoeren tot het niveau dat andere banken met een AA rating hebben bereikt.