Een groep Amsterdamse ondernemers pleit voor andere demonstratieplekken op 30 april. In een brief aan burgemeester Eberhard van der Laan pleiten ze hiervoor.

Ook willen ze een buurtfeest in de Vijzelstraat en Vijzelgracht, die volgens het plan van de gemeente als calamiteitenroute moeten dienen.

De ondernemers balen ervan dat het stadsbestuur het Spui en het Waterlooplein op de dag van de troonswisseling als demonstratieplekken heeft aangewezen. Het Spui is volgens hen een plek waar duizenden mensen langskomen.

''Een demonstratie op die plek kan als een kurk op een fles werken en de doorstroming ernstig belemmeren.'' Als alternatief wijzen ze het stuk van de Singel tussen de Munt en het Koningsplein aan. Ook voor het Waterlooplein hebben ze een ander voorstel, namelijk het Stadhuisplein.

Ondernemersvereniging

Volgens Peter Doeswijk, voorzitter van ondernemersvereniging De Vijzel, zijn er grote zorgen. ''Ik hoor van veel cafés dat ze dichtgaan, ze vertrouwen het niet.'' Hoewel er in de stad diverse grote evenementen plaatsvinden met als doel de bezoekersstroom te spreiden, vrezen de ondernemers dat de meeste mensen toch naar de Dam willen.

Doordat de horecagelegenheden volgens Doeswijk minder mogen organiseren, heerst de angst voor verveling en escalatie elders in de stad. Daarnaast willen de ondernemers ook graag wat verdienen op deze historische dag.

Kransslagader

Een woordvoerder van de burgemeester zei de teleurstelling over de Vijzelstraat en -gracht te begrijpen, maar volgens hem is dit ''de kransslagader van de nood- en hulpdiensten''. ''Anders kunnen die de binnenstad niet in.'' Wat betreft de demonstratieplekken liet Van der Laan eerder weten dat festiviteiten en protest ook kunnen samengaan.

''We kijken heel zorgvuldig naar wat wel en niet mogelijk is. Van de 537 vergunningaanvragen, kunnen er maar iets meer dan 30 niet doorgaan. Het is niet minder feest maar juist exponentioneel meer feest'', aldus de zegsman. Bovendien is het nog afwachten of op alle plaatsen daadwerkelijk wordt gedemonstreerd.