Detailhandelsbedrijf Sperwer Groep, bekend van de supermarktketen Plus, heeft vorig jaar flink minder winst behaald. Aangesloten winkeliers kregen wel meer uitgekeerd.

De winst bedroeg 6,5 miljoen euro, 43 procent lager dan de 11,3 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte de coöperatie donderdag bekend.

De winstval komt doordat er 44 procent meer geld is uitgekeerd (in totaal 8,9 miljoen euro) aan de zelfstandige Plus-ondernemers, zodat hun winstmarges op peil bleven. 

''Hiermee is bereikt dat zij over 2012, ondanks de aanhoudende druk op prijzen en marges, dezelfde marge realiseerden als in 2011'', zegt Jan Ferwerda, algemeen directeur van Plus.

Sperwer zag het bedrijfsresultaat vorig jaar wel toenemen, met bijna 16 procent tot 45,8 miljoen euro. Dat kwam onder meer door een daling van de kosten en lagere afschrijvingen.

De omzet kwam uit op 1,97 miljard euro, vrijwel onveranderd vergeleken met 2011. Sperwer heeft vorig jaar vijf onrendabele winkels gesloten en opende een nieuwe vestiging, waardoor het totaal eind 2012 uit kwam op 255 winkels.

Het bedrijf verwacht dat de druk op prijzen en marges door de economische ontwikkelingen dit jaar ''onverminderd hoog'' blijven.

Conditiestelsel

Sperwer Groep is een coöperatie waarbij de aangesloten Plus-winkels worden gerund door zelfstandige ondernemers. Zij dragen via een zogenoemd 'conditiestelsel' een deel van hun inkomsten af aan de Sperwer Groep. Hoe groot deze fee is, maakt Sperwer Groep niet openbaar.

Sperwer Groep heeft ook een belang van 45 procent in Spar, waar 419 kleine supermarkten bij zijn aangesloten. Ook de resultaten van deze deelname zijn meegenomen in de jaarcijfers.

De afgenomen winst van Sperwer Groep heeft geen gevolgen voor het personeel, zo laat een woordvoerder weten.