Nederlandse exporteurs verwachten dat hun omzetgroei dit jaar aantrekt tot 9 procent, na een toename van 7 procent in 2012.

Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en exportvereniging Fenedex waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd.

''De export heeft in 2012 een mooie groei laten zien en fungeert nog steeds als een aanjager van de Nederlandse economie'', aldus directeur Bart Jan Koopman van Fenedex. In de huidige economische omstandigheden is dat volgens hem ''een prestatie om trots op te zijn''.

De vooruitzichten voor de wereldhandel zijn na een moeilijk 2012 weer wat beter, zei Koopman. Het grootste deel van de omzetgroei komt nog wel voor rekening van de wederuitvoer, waar Nederland relatief weinig aan verdient. Maar ook de export van producten van eigen bodem vertoont volgens Koopman weer wat groei.

Buiten Europa

Fenedex constateert verder dat bedrijven de groei vooral buiten Europa zoeken. Bij de vijf belangrijkste nieuwe afzetgebieden die exporteurs in 2012 aanboorden, was geen enkel Europees land. Vooral in Zuid-Amerika, Brazilië voorop, en in Azië wordt omzetgroei verwacht.

Over Griekenland zijn exporteurs, voor het derde jaar op rij, het somberst. Ook voor Portugal, Spanje en Italië wordt krimp verwacht. Toch zijn volgens Koopman ''de ergste klappen in Zuid-Europa nu wel geweest''.

Veel ondernemers zijn juist positief over de groeikansen in Scandinavië, en binnen Europa wordt ook Polen in dat verband vaak genoemd. Duitsland blijft de belangrijkste handelspartner voor Nederland, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Kamer van Koophandel

Het lijkt ook volgens de Kamer van Koophandel (KvK) beter te gaan met de export naar landen buiten de Europese Unie. In de eerste drie maanden van dit jaar heeft de KvK in Rotterdam meer exportdocumenten afgegeven aan bedrijven die handelen met ondernemingen van buiten de EU.

De afgifte groeide met 11 procent: van ruim 24.000 in het eerste kwartaal van 2012 naar ruim 27.000 in het eerste kwartaal van 2013.

De toename zegt nog niets over de waarde en volume, maar het is volgens een woordvoerder van de KvK wel een indicator dat het beter gaat met de export naar landen buiten de EU.