Detailhandel Nederland vindt dat de bankensector meer moeite moet doen om een betrouwbaar betalingssysteem te handhaven.

Zo moet er een goede backup komen en beter worden gecommuniceerd, stelt een woordvoerder donderdag op Radio 1 in een reactie op de grote storing bij ING woensdag.

"De banken en toezichthouder De Nederlandsche Bank moeten zo snel mogelijk een einde maken aan dit soort storingen", aldus de woordvoerder. "Als detailhandel vinden wij dat dit altijd moet functioneren. Ik denk dat we meer kunnen doen dan nu daadwerkelijk gebeurd. Dit zou topprioriteit moeten zijn."

Grote gevolgen

De storing bij ING had volgens de brancheorganisatie grote gevolgen voor winkeliers. Dagelijks gaat er zo'n 250 miljoen euro in de detailhandel om. "Een omzetverlies van een paar procent kan al vele miljoenen zijn", aldus de zegsman. Volgens hem zaten korte tijd veel mensen met het handen in het haar en was er veel onrust.

Klanten van ING kregen woensdag in sommige gevallen verkeerde saldi te zien als ze inlogden via internet of hun mobiele telefoon. Sommigen misten geld of stonden ineens rood. De problemen bij het internetbankieren bij ING werden woensdagavond opgelost.