De Japanse centrale bank draait de geldkraan verder open om de economie te stimuleren.

De nieuwe bankgouverneur Haruhiko Kuroda kondigde donderdag aan fors meer obligaties te gaan opkopen, in een poging de deflatie in het land een halt toe te roepen. Japan kampt al zo'n 15 jaar met dalende prijzen, wat een rem zet op de economische groei.

Gemiddeld kocht de centrale bank van Japan (BoJ) in de afgelopen maanden voor 3,4 biljoen yen (ruim 28 miljard euro) per maand aan staatsobligaties. Kuroda heeft laten weten deze hoeveelheid te willen verdubbelen.

De BoJ stroomlijnt een aantal opkoopprogramma's en voert het aantal aankopen op. Daarnaast gaat de bank, naast kortlopende obligaties, nu ook papieren met een langere looptijd van 7 jaar opkopen.

Inflatie

Kuroda, die sinds afgelopen maand aan het roer staat bij de BoJ, heeft eerder gezegd te streven naar een inflatie (prijsstijging) van 2 procent. Dat doel zou binnen 2 jaar bereikt moeten worden. Zijn eerste grote maatregel leek donderdag de goedkeuring van de financiële markten te krijgen.

De Japanse yen daalde direct in waarde, wat gunstig kan zijn voor de export van het land. Ook de reactie op de aandelenbeurzen was positief.

''Dit is een waterscheiding wat betreft de monetaire politiek. De markt had dit al verwacht, maar het blijft positief'', aldus een Japanse analist.