Essent stopt in maart 2014 met sponsoring van de schaatssport. Dat maakte de energieleverancier woensdag bekend.

Essent is een van de belangrijkste en grootste sponsoren in het schaatsen. De naam van het Nederlandse bedrijf is sinds 1998 verbonden aan de wereldbekerwedstrijden die gedurende de winter worden verreden.

Verder sponsort Essent sinds 15 jaar ook de Nederlandse schaatskampioenschappen, de marathonwedstrijden en diverse alternatieve Elfstedentochten. Ook ondersteunt Essent de wereld- en Europese schaatskampioenschappen met geld.

''We hebben als sponsor het plafond bereikt van wat mogelijk is'', aldus Erwin van Laethem, voorzitter van de Raad van Bestuur van Essent.

Hij stelt dat ondersteuning van de schaatssport de naamsbekendheid van Essent heeft verhoogd tot 97 procent 'totale bekendheid' in Nederland in 2013. ''Ons sponsorbeleid gaat nadrukkelijk verschuiven richting klantenwerving en klantbehoud.''

Sotsji

De contracten van Essent met de internationale schaatsbond ISU, de Nederlandse schaatsbond KNSB en schaatsstadion Thialf lopen allemaal af na de Olympische Spelen van Sotsji.

''Essent heeft de ISU de kans geboden het schaatsen verder te ontwikkelen op internationaal niveau'', aldus ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta over Essent, dat elk seizoen meer dan 2 miljoen euro in het schaatsen stopte.

Essent zegt nu te kijken naar alternatieven die passen bij de huidige situatie van het bedrijf. De energiefabrikant, die deel uitmaakt van het internationaal opererende RWE, laat zich daarbij adviseren door sportmarketingbureau Triple Double.

RWE levert in Europa elektriciteit en gas aan meer dan 24 miljoen klanten en behoort tot de top 5 van Europese energiebedrijven.

TVM

Het terugtreden van Essent als sponsor is een volgende grote tegenvaller voor de schaatssport. Eerder maakte transportverzekeraar TVM bekend na de Spelen van Sotsji te stoppen met schaatsen.

TVM is de grootste commerciële schaatsploeg en heeft onder anderen meervoudig kampioenen Sven Kramer en Ireen Wüst onder contract staan.