Passagiers van de kleine Samoaanse luchtvaartmaatschappij Samoa Air moeten betalen voor hun eigen lichaamsgewicht.

Als mensen een ticket boeken, moeten ze hun gewicht opgeven. De passagiers en hun bagage worden ook bij de incheckbalie gewogen. 

Reuters meldt dat de vliegmaatschappij afhankelijk van de vliegduur voor elke kilo tussen de 44 en 80 eurocent vraagt.

Iemand die 150 kilo weegt, zou voor een internationale enkele vlucht 120 euro kwijt zijn. Dat bedrag komt boven op de prijs voor het gewicht van zijn bagage. Voor kinderen wordt driekwart van het tarief voor volwassenen gerekend.

Samoa Air zou de eerste maatschappij zijn die passagiers voor het eigen gewicht in plaats van voor een stoel laat betalen. Volgens het bedrijf is dit de ‘eerlijkste manier om te vliegen’.

Soms goedkoper

In sommige gevallen kan betalen per gewicht namelijk goedkoper uitvallen dan een gewoon vliegticket. Dat geldt bijvoorbeeld voor gezinnen die met kleine kinderen reizen.

Bestuursvoorzitter Chris Langton vindt het vreemd dat er in de industrie vanuit wordt gegaan dat alle mensen in de hele wereld dezelfde omvang hebben. Hij benadrukte tegenover het persbureau dat niet het aantal stoelen, maar het gewicht voor een vliegtuig bepalend is.

Verrassend positief

"Ik twijfel er niet aan dat dit het concept van de toekomst is", liet Langton weten. Volgens de bestuursvoorzitter waren de reacties van sommige klanten verrassend positief.

"Mensen die ongeveer 200 kilo wegen, begrijpen dat ze voor 200 kilo betalen, dus hebben ze recht op 200 kilo aan comfort", zei Langton.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 86 procent van de bevolking op Samoa overgewicht.