Grote IT-spelers als Atos, Capgemini, KPN en Ordina hebben opnieuw een zwaar jaar voor de boeg op de Nederlandse markt. ''Ze moeten zichzelf opnieuw uitvinden om te overleven'', zei Jeroen Wortel van onderzoeksbureau IDC dinsdag.

De generieke spelers kampen al langer met sterke winstdalingen door prijsdruk op de IT-markt. Dat resulteerde vorig jaar onder meer in de overname van Logica door het Canadese CGI. ''Veel van deze spelers hebben lang geteerd op hun goede naam, maar ze hebben vaak onvoldoende skills in huis, waardoor ze langzaam maar zeker voet aan de grond verliezen bij klanten'', aldus Wortel.

In tegenstelling tot de flexibelere kleine bedrijven, hebben de grote spelers volgens Wortel onvoldoende ingespeeld op de grote veranderingen die de IT-markt momenteel kenmerken. Hij wees daarbij op het verschuiven van IT-diensten naar de cloud, de toename van mobiliteit en de toenemende eisen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid van IT.

Eerste levensbehoefte

''IT is steeds meer een eerste levensbehoefte. Mensen gaan er net als bij licht vanuit dat het werkt. Tegelijkertijd gaan IT-processen op de werkvloer vaak veel langzamer dan thuis.'' Er zit nog wel groei in de markt voor spelers die zich goed aanpassen. Voor de komende jaren rekent IDC gemiddeld op een groei van de markt voor IT-dienstverlening met 2,1 procent per jaar.

Softwarebedrijven met specifieke kennis van bepaalde markten, zoals de zorg of de financiële sector, zijn volgens Wortel beter gepositioneerd voor groei. Zij hebben een betere kijk op de eisen bij de uiteindelijke gebruikers, door hun sterke netwerk.

Nederlandse softwaremarkt

Hij wees daarbij onder meer op Total Specific Solutions (TSS) en stipte ook AFAS en WoltersKluwer aan als positieve voorbeelden. De totale Nederlandse softwaremarkt kan volgens de onderzoekers met een kleine 5 procent per jaar groeien de komende jaren.

Wortel gaf zijn toelichting bij de presentatie van de jaarcijfers van TSS. Dat bedrijf, een van de grootste niet-beursgenoteerde softwarebedrijven van Nederland, zag zijn omzet vorig jaar tegen de trend in met 2,3 procent groeien tot 201 miljoen euro.

Bedrijfsresultaat

Het bedrijfsresultaat steeg met 19 procent tot 37 miljoen euro. Het bedrijf haalt bijna de helft van zijn omzet uit de zorg, een markt waar het nog hoge verwachtingen van heeft.

Topman Robin van Poelje verwacht de omzet dit jaar op peil te kunnen houden. Hoewel het bedrijf de financiering momenteel niet nodig heeft, wil het qua professionalisering wel klaar zijn voor een mogelijke beursgang in de toekomst. ''We willen op het hoogste niveau acteren'', zei Van Poelje.