Voormalig directeur Stéphan V. van energiemaatschappij Rendo is terecht ontslagen. Dat vindt de kortgedingrechter in Assen. V. werd eind december ontslagen, nadat hij was aangehouden in een onderzoek naar miljoenenfraude bij de bouw van een energiecentrale in Steenwijk.

V., die sinds 2003 in de directie van het bedrijf in Meppel zat, stapte vorige maand naar de rechter omdat hij zijn baan terug wilde. Volgens de rechter heeft hij onvoldoende aannemelijk kunnen maken dat zijn ontslag onterecht is geweest.

V. wordt ervan verdacht zonder medeweten van de raad van commissarissen (rvc) samen met een andere oud-directeur 30 miljoen euro van Rendo in de bouw van de centrale te hebben gestoken, in plaats van de 5 miljoen, zoals met de rvc was afgesproken.

Het geld werd betaald aan het bedrijf SGI, dat de centrale bouwde. Maar niemand wist dat V. en de andere directeur aandelen SGI hadden. Uiteindelijk staken ze volgens de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) 8 miljoen euro in eigen zak.

De rechter vindt dat hij zijn plichten tegenover Rendo ''ernstig heeft verzaakt". Het OM heeft nog geen besluit genomen over de vervolging van V.