Het is goed dat een ombudsman over de schouder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) meekijkt.

Wel roept de NAM Groningers met klachten over de gaswinning op om vooral eerst bij de NAM aan te kloppen. Dat zegt NAM-directeur Bart van de Leemput dinsdag in een interview met Trouw.

''Ik denk oprecht dat we ruimhartig zijn in onze schadeafwikkeling'', stelt Van de Leemput. ''Maar ik begrijp ook dat mensen ons niet vertrouwen omdat wij veel belang hebben bij gaswinning.''

Minister Henk Kamp van Economische Zaken maakte vorige week bekend dat er een onafhankelijke ombudsman komt waar Groningers met klachten over de afhandeling van schademeldingen na aardschokken terechtkunnen.

Aandacht

''De aandacht voor wat wij doen is enorm verhoogd, ik formuleer het nu neutraal. Dat is logisch en daar moeten wij op inspelen. Wij moeten uitleggen wat de risico's zijn en vooral wat de risico's niet zijn. Of wij daarvan balen is niet relevant'', zegt Van de Leemput.

Volgens de directeur praat de NAM niet met verontruste bewoners om het gezicht van het bedrijf te redden, maar omdat er nieuwe inzichten zijn over aardbevingen in Groningen. Die zouden tot een zwaarte van 5 op de schaal van Richter kunnen voorkomen.