De index die de activiteit in de Amerikaanse industrie meet, is in maart sterker gedaald dan verwacht. Dat bleek maandag uit cijfers van onderzoeksbureau ISM.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de VS daalde vorige maand van 54,2 naar 51,3, de sterkste afname sinds juli 2011. Economen hadden een lichte daling voorspeld tot 54. Een stand hoger dan 50 wijst op groei van de sector.

In februari beleefde de Amerikaanse industrie nog de sterkste expansie sinds juni 2011.

Sommige productiebedrijven hebben hun activiteitenniveau verlaagd door het gebrek aan groei van de wereldeconomie en zorgen over de gevolgen van automatische overheidsbezuinigingen in de Verenigde Staten. Dit wordt gecompenseerd door de verbetering in Amerikaanse huizensector en het aantrekkende consumentenvertrouwen.

Bouwuitgaven

De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in februari met 1,2 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee kwamen de uitgaven op jaarbasis uit op 885,1 miljard dollar. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel maandag bekend.

De stijging is iets sterker dan economen hadden voorspeld. Zij hadden gerekend op een toename met 1 procent. In januari daalden de bouwuitgaven nog onverwachts met 2,1 procent, met name door een krimp in de overheidssector.

De gestegen uitgaven in de bouw zijn gerelateerd aan de nieuwbouwcijfers, die momenteel in de Verenigde Staten op het hoogste niveau liggen in meer dan 4 jaar tijd dankzij onder meer de lager rente de dalende werkloosheid.