Grote Japanse producenten zijn iets optimistischer geworden over de marktomstandigheden. Maar de verbetering ten opzichte van december is niet zo groot als economen hadden gehoopt. .

Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde Tankan-rapport van de Japanse centrale bank, dat de stemming onder de Japanse industriële bedrijven ieder kwartaal peilt

De Tankan-index noteerde nu op een niveau van -8, tegen een stand van -12 in december. Economen hadden gerekend op een stand van -7. Een negatief cijfer betekent dat er meer pessimistische antwoorden waren dan optimistische.

Het niveau van de index zal voor de Japanse centrale bank een extra reden zijn om stimuleringsmaatregelen af te kondigen. Verwacht wordt dat dit later in de week zal gebeuren.

Uitgaven

Bankpresident Haruhiko Kuroda wil dat bedrijven hun uitgaven verhogen en op deze manier de economische groei stimuleren. Maar het Tankan-onderzoek wijst uit dat ondernemingen juist van plan zijn om de uitgaven zo veel mogelijk te beperken.

Aan de andere kant lijken de bedrijven wel optimistischer gestemd te zijn over het komende kwartaal. De index die de verwachtingen registreert, noteert op -1.