De Britse overheid wil haar belang van 33 procent in de producent van nucleaire brandstof Urenco nog dit jaar verkopen. Dat meldde de Britse krant Financial Times dit weekeinde.

Groot-Brittannië hoopt 3 miljard pond (3,6 miljard euro) op te halen met de verkoop van het belang in het bedrijf, dat voor de rest het eigendom is van de Nederlandse overheid en van de energiebedrijven Eon en RWE.

Een verkoop ligt gevoelig omdat het verrijkte uranium dat Urenco produceert niet alleen een brandstof is voor kerncentrales, maar ook kan worden gebruikt voor kernwapens.

Vooral Nederland wil zijn deel van Urenco liever zelf houden. Groot-Brittannië liet vorig jaar al weten de verkoop van zijn belang te overwegen. Nederland zou inmiddels bereid zijn om toestemming te verlenen aan de verkoop van het Britse belang aan private partijen.

Omzet

Urenco liet afgelopen week weten dat de omzet vorig jaar is opgelopen tot 1,6 miljard euro. Het marktaandeel van het bedrijf zou zijn gegroeid van 29 naar 31 procent.

Urenco heeft fabrieken in Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Onder meer het Japanse Toshiba en de Canadese uraniumproducent Cameco zouden interesse hebben om het Britse belang in het bedrijf over te nemen.