De Japanse industrie heeft in februari 0,1 procent minder geproduceerd dan in de voorgaande maand, terwijl het prijspeil in het land opnieuw zakte. Dat blijkt uit cijfers die de Japanse overheid vrijdag publiceerde.

De krimp van de productie kwam onverwacht. Economen hielden in doorsnee juist rekening met een toename met 2,5 procent. In vergelijking met februari 2011 zakte de productie met 11 procent. Hier werd rekening gehouden met een afname met 8,5 procent.

Uit de overheidscijfers bleek ook dat de deflatie in Japan hardnekkig is. Het gemiddelde prijspeil zakte in februari met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder, na een afname met 0,3 procent in januari. De kerninflatie, de ontwikkeling van het prijspeil met uitzondering van de prijzen van vers voedsel, zakte in februari met 0,3 procent.

Japanse ondernemers verwachten dat de productie de komende tijd wel herstelt, mede dankzij het beleid van de Japanse centrale bank. Die komt naar verwachting volgende week met nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de Japanse economie.