Premier Mark Rutte ziet steeds meer steun voor de lijn van minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem om de problemen in de financiële sector in de eurolanden aan te pakken.

Dat zei Rutte donderdag na afloop van de ministerraadsvergadering.

De premier sloot zich aan bij het oordeel van PvdA-leider Diederik Samsom die dinsdag zei dat Dijsselbloem sterker uit de commotie van afgelopen maandag was gekomen.

Rutte zei dat de ministerraad Dijsselbloems inzet volledig steunt, ook de manier waarop hij daarover communiceerde. 

''Wil je in staat zijn uit te leggen waarom iets in het nationaal en in het Europees belang is, dan moet je open en fair communiceren. Doe je dat niet, dan heeft dat gevolgen voor het draagvlak voor het oplossen van dit type problemen.''

Telefoontjes

Rutte noemde het optreden van de PvdA-minister ''zeer sterk'' en zei dat hij ''helemaal geen'' telefoontjes van andere Europese leiders had gehad over Dijsselbloem.

Interviews die Dijsselbloem hield met persbureau Reuters de Financial Times leidden maandagmiddag onmiddellijk tot dalende koersen op de beurzen en kritiek van verschillende kanten, onder meer van de oppositie in de Tweede Kamer. 

Spaarders

De Eurogroepvoorzitter zou daarin gezegd hebben dat de oplossing in Cyprus - spaarders, aandeelhouders en obligatiehouders betalen mee aan de redding van banken - in het vervolg vaker toegepast zou kunnen worden. 

Dijsselbloem zelf zei eerder al dat hij geen spijt had van zijn uitlatingen over Cyprus en de aanpak van problemen in de financiële sector in de eurolanden.

Denkbaar

Rutte vindt net als Dijsselbloem dat niet alleen overheden moeten opdraaien voor falende banken. De Cyprus-oplossing is ''denkbaar'' bij toekomstige problemen in andere eurolanden.

Maar welke oplossing wordt gekozen is altijd afhankelijk van de situatie ter plekke, de omvang van de economie, de omvang van de financiële sector en de specifieke problemen.

Vijf vragen over Cyprus