De Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo bestaat zaterdag 100 jaar. Het 'kerngezonde' bedrijf dat geen subsidie of sponsorgeld uit het bedrijfsleven ontvangt, heeft op verzoek een crowdfundingproject opgezet.

"Sommige mensen gaven aan ons graag een cadeau te willen geven. Toen zijn we uitgekomen op het crowdfunden van een kunstwerk bij de hoofdingang", vertelt directeur Alex van Hooff.

De inzet is het symbolische bedrag van 30.313 euro, de datum van het honderdjarig bestaan, waarvan nu ongeveer een derde is opgehaald.

"Het is ons eerste crowdfundingproject en waarschijnlijk ook het laatste. Dit is een mooi moment, maar we gaan in de toekomst geen dierenverblijven op die manier financieren."

Aardvarken

Burgers' Zoo geeft zelf ook cadeaus, niet alleen aan bezoekers, maar ook aan de gemeente Arnhem. Kunstenaar Florentijn Hofman heeft voor de gemeente een feestaardvarken gemaakt dat 30 meter lang, 6 meter breed en 9 meter hoog is.

Het aardvarken is niet zomaar gekozen. Burgers' Zoo heeft een succesvol fokprogramma. "Meer dan de helft van alle aardvarkens in dierentuinen wereldwijd is bij ons geboren."

Honderd jaar

Van Hooff is 'trots op de toko' die in 1913 door zijn overgrootvader werd opgericht en zich sinds afgelopen maandag koninklijk mag noemen.

Burgers' Zoo kende meerdere bijzondere momenten in het honderdjarig bestaan, zoals de verhuizing van ’s Heerenberg naar Arnhem in 1924 waar tralieloze verblijven het uitgangspunt werden.

Helaas kwam de dierentuin tijdens de Slag om Arnhem in 1944 midden in de vuurlinie te liggen. Zowel dieren als verzorgers kwamen om tijdens de bombardementen en beschietingen. Toenmalige directeuren Reinier van Hooff en Lucie Burgers bleven in het park om de dieren te kunnen voeden, terwijl de bevolking werd geëvacueerd.

Leewenpark

Begin jaren zestig nam hun zoon Antoon van Hooff samen met zijn vrouw Greet Wierenga de leiding over. Het leeuwenpark in 1968 en de eerste chimpanseekolonie in een dierentuin in 1971 waren destijds unieke projecten.

Net als de opening van de Bush in 1988, anderhalve hectare tropisch regenwoud waarbinnen dieren zich veelal vrij kunnen bewegen. "De Bush was wereldwijd een nieuwe manier van dieren vestigen."

Deze grootschalige projecten waar de natuur wordt nagebouwd en dieren zich veelal vrij kunnen bewegen, worden in de decennia daarna voortgezet.

Rimba

Van Hooff noemt de opening van de Rimba, het Maleise regenwoud, als 'bijzonder moment' van zijn loopbaan. "Siamangs (gibbonachtigen), die gewend waren aan hun binnenverblijf, werden daar losgelaten. Prachtig om die individuen door de bomen te zien slingeren."

Een nieuw groot project ligt in de planning. Van Hooff kan er nog niet veel over zeggen, behalve dat het in 2017 of 2018 klaar moet zijn.