AFM-bestuurder Gerben Everts vindt dat de vier grote accountantskantoren een nieuwe wet op "grote schaal" hebben ontdoken.

Dat heeft hij woensdag tegen Nieuwsuur gezegd. Eind 2012 zouden de kantoren nog snel 250 adviescontracten hebben gesloten, vlak voor een strengere wet op 1 januari in zou gaan. Deloitte, PWC, Ernst & Young en KPMG zijn de grootste kantoren in Nederland.

"Tegen nieuwe regels in lijken accountants daarmee grote risico’s te willen nemen met hun onafhankelijke positie en daarmee de kwaliteit van de accountantscontrole niet voorop te zetten bij het uitvoeren van hun werkzaamheden", aldus de AFM in een reactie.

De accountantsorganisaties zouden een deel van de betreffende contracten inmiddels hebben ingetrokken. Over andere pijnpunten worden nog gesprekken gevoerd.

Wet

Volgens de Wet op het accountantsberoep mogen kantoren vanaf dit jaar geen advies meer geven aan de bedrijven waar zij ook een jaarrekening controleren. Die wet is bedoeld om belangenverstrengeling te voorkomen.

In de wet is ook een overgangstermijn van 2 jaar opgenomen, zodat lopende contracten niet ontbonden hoeven worden.

AFM zou gemerkt hebben dat de grote kantoren vlak voor de deadline nieuwe contracten hebben afgesloten, zodat zij de overgangstermijn nog zo veel mogelijk kunnen gebruiken.

Dubieuze contracten

"Zo’n 50 van die contracten kwalificeren we als heel dubieus" zei Everts tegen Nieuwsuur.  Huub Wieleman, voorzitter van de brancheorganisatie van accountants (NBA), haalde de kwestie woensdag in een column aan. Hij reageerde verbaasd op de opvatting die de AFM tijdens een gezamenlijk overleg heeft geuit.

Hij noemde de visie van AFM een "ernstige beschuldiging". Volgens Wieleman heeft de toezichthouder te vroeg een conclusie getrokken, omdat de kantoren nu nog nadenken over hoe ze met de termijn om moeten gaan.

Andere interpretatie

Wielemans gaat er vooralsnog vanuit dat de kantoren geen kwade bedoelingen hebben. Hij denkt dat de kantoren en de AFM de wet op verschillende manieren interpreteren.

Als inderdaad blijkt dat de kantoren in strijd met de intenties van de wet hebben gehandeld, zal de NBA zich ervan distantiëren. Maar hij vindt ook dat kantoren meer tijd moeten krijgen om zich aan de nieuwe wet aan te passen. Tussen de parlementaire goedkeuring en de invoering zaten maar drie weken.

AFM kon woensdagmiddag nog niet inhoudelijk reageren op het bericht.