De bestuurders van Rabobank zullen in de toekomst met spijt terugkijken op de verkoop van vermogensbeheerder Robeco aan het Japanse concern Orix. Dat zegt voormalig topman van Robeco Jaap van Duijn op de online tv-zender 7 Ditches.

Robeco kwam in februari voor 2 miljard euro in handen van de Japanners. Volgens Van Duijn, die tot 2005 in de directie zat bij de Nederlandse vermogensbeheerder, was die transactie slecht doordracht.

"Over tien jaar zullen de bestuurders van Rabo zeggen, hadden we maar een vermogensbeheerder", zegt Van Duijn in het interview. Juist nu is een vermogensbeheerder volgens Van Duijn welkom als stabiele inkomstenstroom.

'Het is geen bullmarkt meer, je moet er harder voor werken. Maar vermogensbeheer is nog steeds een aantrekkelijke tak van sport."

Cyprus

De econoom en hoogleraar geeft in het interview ook de nodige kritiek op de aanpak van de crisis in Cyprus. Bij de probleembanken in dat land is volgens hem veel te laat ingegrepen. "Die leden vorig jaar al dik verlies", merkt hij op.

Wat Van Duijn betreft hadden ook de kleine spaarders moeten meebetalen aan het reddingsplan. "Die hebben jarenlang een enorm hoge rente gekregen."

Daarnaast vindt Van Duijn het bedrag van 100.000 euro voor het depositogarantiestelsel "belachelijk hoog". "Tot 2008 was dat 40.000 euro."

Bekijk het hele interview