Sebastiaan Hooft, ondernemer en startupmentor, geeft een aanbeveling voor de 5 beste films voor, en over, techstarters.

"Na de top 5 films voor ondernemers, is 2013 het jaar van de top 5 inspirerende films voor techstartups", zegt Hooft. Sommigen van de video's zijn wat lastiger te vinden, anderen zijn daarentegen open source en vrij te kijken.

Hooft: "Mijn hoop is wel dat een bioscoopeigenaar in Amsterdam op dit overzicht inhaakt en een screening organiseert, waarop wij met een paar honderd ondernemers deze films op een dag kunnen kijken. Ik help graag organiseren."

The Pirate Bay - Away from Keyboard
Geheel in de geest van The Pirate Bay, kun je deze documentaire gratis online kijken. Via hun eigen website, maar ook via sites als YouTube.

De documentaire biedt een kijk op de juridische strijd rondom filesharing site The Pirate Bay, vanuit het perspectief van de oprichters. Het ene moment voel je mee met hun idealistische inslag, maar soms denk je ook 'wat een stelletje egocentrische anarchisten'.

The Startup Kids
Deze film is zeer recent uitgebracht, maar er zijn al een handvol instellingen in Nederland die hem direct al hebben vertoont: The Startup Kids. Een mooi documentaire, met daarin jonge honden van startups als Vimeo, Dropbox en Soundcloud.

Buiten het feit dat het een goede kijk biedt in de wereld van de tech startups, is het ook nog eens een goede documentaire op zich.

Riot On!
Hoe het niet moet? Dat kun je leren in deze documentaire over de Finse startup Riot Entertainment. In het jaar 2000 haalde een groepje vrienden meer dan 20 miljoen euro op, om het binnen twee jaar te verbrassen.

Een helaas weinig briljante documentaire, over een weinig briljant bedrijf. Maar toch interessant genoeg om te zien, want er komen heel wat tips in voor over hoe je investeerders zover krijgt om in jouw concept te geloven.

Code Rush
Net zoals Away from Keyboard is Code Rush een open source film, dus je kunt hem gratis online kijken. Volgens een van mijn beste vrienden, een developer en CEO van een van de bekendste Amsterdamse startups, is Code Rush een must see voor iedere developer en funder van een startup.

De film volgt de medewerkers van Netscape in het jaar 1998, waarin ze zichzelf realiseren dat Microsoft hen voorbij is gesteven in de browser oorlog.

Something Ventured
Een van de enige en juiste geschiedenislessen voor ondernemers. Je weet pas waar je naar toegaat, als je soms ook in de achteruitkijkspiegel kijkt.

Something Ventured geeft kijkt naar de ontstaansgeschiedenis van de venture capital markt, zoals wij hem vandaag de dag kennen. Voortaan zul je de gesprekken met investeerders met een betere minste ingaan.