De huizenprijzen in de Verenigde Staten vertoonden in januari de sterkste toename sinds juni 2006. 

Dat blijkt uit de zogenoemde Case-Shillerindex die financieel dienstverlener Standard & Poor's dinsdag heeft gepubliceerd.

De prijzen stegen in januari met ruim 1 procent ten opzichte van december en met 8,1 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat is sterker dan verwacht.

Economen gepolst door persbureau Bloomberg rekenden gemiddeld op toenames met 0,8 procent op maand- en 7,9 procent op jaarbasis.

De Case-Shiller-index is gebaseerd op de huizenprijzen in 20 grote Amerikaanse steden. Het cijfer geldt als een graadmeter voor de gehele Amerikaanse woningmarkt.

Goed begin

Cijfers van de nationale makelaarsvereniging lieten al eerder zien dat de Amerikaanse woningmarkt het jaar goed is begonnen.

De verkoop van bestaande woningen steeg zowel in januari als februari flink. Ook vorig jaar was over het geheel genomen sprake van herstel na de diepe crisis die in 2007 de kop opstak.

Nieuwe woningen

De verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten is in februari met 4,6 procent op maandbasis gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Handel dinsdag heeft gepubliceerd. Economen rekenden in doorsnee op een afname met 3,9 procent.

In januari groeide de verkoop van nieuwe woningen nog met 13,1 procent, volgens een neerwaarts herzien cijfer. Eerder was nog een toename van 15,6 procent gemeld.

Januari en februari samen waren evengoed de sterkste 2 opeenvolgende maanden sinds augustus en september 2008.