Nederland is in fiscaal opzicht wel een aantrekkelijk land voor ondernemingen, maar zeker geen belastingparadijs.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van accountantsorganisatie Deloitte naar het fiscale vestigingsklimaat van 23 lidstaten van de EU en de OESO.

Nederland heeft geen bijzondere gunstiger vestigingsplaatscriteria in vergelijking met andere landen. Bovendien speelt Nederland een prominente rol op het gebied van fiscale transparantie en het voorkomen van misbruik van belastingen.

Fiscale verdragen

Volgens Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie en directeur van het wetenschappelijk bureau van Deloitte Belastingadviseurs, vestigen ondernemingen zich vooral in Nederland vanwege het uitgebreide netwerk van fiscale verdragen om dubbele belasting te voorkomen en de beperkte bronbelastingheffing.

“Die bronbelasting hebben wij alleen op dividend, terwijl veel andere landen deze belasting ook op rente en royalties hebben”, licht Kavelaars toe. “Bovendien bedraagt die heffing hier maar 15 procent, terwijl internationaal gezien 25 procent gangbaar is.”

Dat Nederland het imago van belastingparadijs heeft, komt vooral door bovenstaande factoren. “Daardoor is het aantrekkelijker hier gevestigd te zijn. Maar ondertussen hebben ook alle andere landen wel een fiscaal aantrekkelijke regeling”, verklaart Kavelaars.

Brievenbusfirma's

Het onderzoek biedt een bijdrage aan de discussie rond zogenoemde brievenbusfirma’s, die door buitenlandse bedrijven worden gebruikt om belasting te besparen. Deze ondernemingen zijn in Nederland gevestigd om van het gunstige belastingklimaat te profiteren. Aan de vestiging worden echter net als in andere landen niet veel voorwaarden gesteld.

Dergelijke ondernemingen moeten in Nederland en ook in een aantal andere landen echter voor sommige fiscale regelingen wel voldoen aan zogenoemde substance criteria, eisen rond de kwaliteit en kwantiteit van personeel en het kantoor.

Richtlijnen

De OESO en de EU zijn momenteel bezig met het opstellen van richtlijnen om oneigenlijk gebruik van belastingen intensiever aan te pakken.

“De scherpe kantjes moeten worden afgeschaft. Maar eigenlijk verwacht ik voor Nederland geen consequenties. Wat betreft de EU verdwijnen de bronbelasting en worden er veel verdragen gesloten en daar voldoen wij al aan”, aldus Kavelaars.