Een akkoord tussen vakbonden en werkgevers is pas in de loop van april te verwachten.

De Stichting van de Arbeid, hun officiële overlegorgaan, heeft dat maandag aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken laten weten. Asscher had eerder gezegd eind deze maand op een akkoord te rekenen.

''Voorlopig komt er nog geen duidelijkheid. Ik kan het niet mooier maken'', zei voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV maandag tijdens een congres in Den Haag.

Heerts noemde geen datum waarop hij wel een akkoord verwacht. "Wij zullen de komende weken laten weten wanneer we er wel klaar voor zijn", zei hij op de radiozender BNR.

Geen dwarse achterban

Volgens Heerts lopen de onderhandelingen moeilijk, doordat het om complexe onderwerpen gaat. Hij ontkent dat zijn achterban dwars ligt. "Met de eigen achterban gaat het elke dag beter."

Het mandaat dat Heerts eerder van de aangesloten vakbonden meekreeg, houdt in dat de WW en het ontslagrecht niet mogen worden uitgehold.

Volgens een ingewijde bij de sociale partners zit het gesprek tussen bonden en werkgevers vast op inhoud. Maar het interne hervormingsproces bij de FNV staat er los van, zegt deze bron

Kabinetsplannen

Asscher zei vorige week dat als dat uitblijft, het kabinet een aantal omstreden plannen naar de Tweede Kamer stuurt. Dat heeft het kabinet tot dusver nog niet gedaan om het sociaal overleg niet te frustreren.

Zowel Heerts als Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW lieten maandag weten zich niet geroepen te voelen het kabinet ''overeind te houden''. Het kabinet moet volgens EU-afspraken eind volgende maand zijn ontwerpbegroting voor 2014 aan Brussel voorleggen.

Heerts en Wientjes onderstreepten dat ze heel graag een akkoord willen. Dat is nodig om het vertrouwen te herstellen om de economische crisis te overwinnen.

Niet vanzelfsprekend

Volgens Heerts is het echter nog lang niet vanzelfsprekend dat een deal tussen de sociale partners ook tot een akkoord met het kabinet leidt. Volgens de FNV-voorzitter wil het kabinet ''te veel en te snel bezuinigen''.

Hij had enkele weken scherpe kritiek toen het kabinet met een aanvullend bezuinigingspakket van ruim 4 miljard kwam, nodig om het begrotingstekort volgend jaar onder de EU-limiet te krijgen.