SC Veendam verdwijnt uit het betaald voetbal. De club uit de Eerste Divisie heeft maandag het faillissement aangevraagd, liet bewindvoerder Gerard Breuker van de club op een persconferentie weten.

Zondagavond kwam al naar buiten dat een reddingsplan van een groep investeerders om het noodlot af te wenden was mislukt.

Veendam, dat tiende stond in de Jupiler League, vroeg eerder deze maand uitstel van betaling aan. De club had op korte termijn een bedrag van 675 duizend euro nodig, maar dat bleek niet haalbaar. Ook bleek het onmogelijk om voor volgend seizoen een sluitende begroting in te dienen.

Een faillissement hing Veendam al jaren boven het hoofd. In 2010 werd dat zelfs door de rechter uitgesproken, maar in hoger beroep werd de club toen alsnog gered.

Problemen

De problemen lijken nu veel te groot om opnieuw aan de ondergang te ontsnappen. "Hier valt niet meer tegen te knokken. In beroep gaan is geen optie", zo klonk het op de persconferentie in stadion De Langeleegte.

"Dit is een zwarte donkere dag voor alle supporters met een geel-zwart hart. En voor heel Veendam en Oost-Groningen", zei interim-directeur Piet Scholtens van Veendam met gebroken stem. "De huurlasten van het stadion uit het verleden en de licentie-eisen van de KNVB hebben ons parten gespeeld."

Doorstart

Door het faillissement van Veendam is het gedaan met het betaald voetbal in Oost-Groningen. "Mogelijk zou de club een doorstart kunnen maken in de hoofdklasse en dan op termijn terugkeren in het betaald voetbal", zei curator Breuker.

Veendam is na AGOVV Apeldoorn al de tweede club dit seizoen die wegens financiële problemen sneuvelt. De afgelopen jaren hielden ook HFC Haarlem en RBC Roosendaal al op te bestaan. De Eerste Divisie bestaat nu nog maar uit zestien clubs. Bovendien vecht ook FC Emmen momenteel nog tegen een dreigend faillissement.

Sinds 1954 speelde Veendam onafgebroken in het betaald voetbal. In de jaren tachtig kwamen de Groningers twee seizoenen uit in de Eredivisie.