Bij 150 pompen van de onbemande tankstations van Tango kan komende zondag voor 1,50 euro per liter benzine (diesel 1,30 euro) worden getankt. Dat is ruim 30 cent voordeliger dan de gehanteerde adviesprijs van 1.81,9 euro.

De benzinemaatschappij verwacht net als drie jaar geleden filevorming en heeft verkeersregelaars ingeschakeld om opstoppingen te voorkomen.

Met de stunt viert Tango de opening van zijn 150ste onbemande tankstation sinds het bedrijf in 2000 het concept als eerste in ons land introduceerde.

In de nieuwste vestiging in het Brabantse Someren mogen automobilisten komende zondag 24 uur lang voor het stunttarief hun tank vullen. In de 149 andere vestiging verspreid over heel Nederland geldt een ‘happy hour’-periode van maximaal twee uur of 150 auto’s.

Die periode verschilt per locatie. Zondag om middernacht wordt afgetrapt in Amsterdam. Buiten de twee-uursperiode geldt de hele dag een korting van 15 cent.

Toestroom

Tango zegt voorbereid te zijn op een flinke toestroom van automobilisten, aangezien een soortgelijke actie in 2010 een file van in totaal 350 kilometer veroorzaakte. Om die reden is de zondag als rustige verkeersdag uitgekozen voor de openingsstunt.

''Met een rij van 150 auto’s staat er sowieso een file van een kleine kilometer bij elke vestiging’’, zegt verkoopcoördinator Edwin van Walsum van Tango, een dochter van Kuwait Petroleum. ''Het zou passen in de actie als we op 150 kilometer file uitkomen.’’

Opmars

Tango zegt met de 150ste vestiging tevens de opmars van de onbemande tankstations in Nederland te willen vieren. Dankzij de entree van concurrenten als Tinq (met 280 vestigingen de grootste), Argos en Firezone is het onbemand tanken flink in populariteit gestegen.

Eén op de drie tankstations in Nederland is tegenwoordig onbemand. De gemiddelde korting ligt op 10,9 cent voor een liter Euro95.

Travelcard, de organisatie die tankpassen verstrekt aan 265.000 zakelijke rijders, zegt dat de onbemande stations de afgelopen tien jaar een prijsdrukkend effect hebben gehad.

Goedkoper

Volgens Travelcard-directeur Jan-Reint Vink zijn zij minimaal vijf eurocent goedkoper dan nabijgelegen bemande tankstations, en vaak nog meer. Met snelwegpompen loopt het verschil op tot tien tot zelfs vijftien cent per liter.

''Een bemand tankstation levert persoonlijke aandacht, service en een tankshop, maar daar betaal je wel voor’’, zegt Vink.

Verschuiving

In recent onderzoek van Travelcard blijkt dat de benzinemarkt door de opkomst van de onbemande tankstations flink aan het schuiven is. Slechts 17 procent van de zakelijke rijders tankt nog maar bij snelwegpompen. In 2003 was dat nog 40 procent, drie jaar geleden nog 23 procent.

In dezelfde periode groeide het onbemand tanken van 2 procent (2003) via 13 procent (2010) naar 20 procent nu. Onder particuliere automobilisten is het gebruik van de pinpompen nog veel groter.

''We zien dat de zakelijke rijder door zijn werkgever nu ook wordt aangespoord om bewuster en dus voordeliger te tanken’’, aldus de Travelvard-directeur.