Tegen Cees J., accountant van vastgoedbroers Jos en Joop G., is vrijdag vier jaar cel geëist wegens meewerken aan schijnconstructies voor de belasting.

Tegen de broers zelf werd woensdag al een gevangenisstraf geëist van 5 4 jaar. Dat maakt het Openbaar Ministerie in Breda vrijdag bekend.

De accountant zou de fiscus voor miljoenen euro’s hebben opgelicht door een vakantiepark in Montenegro op te voeren als kostenpost. In werkelijkheid werden de vakantiewoningen plus luxe jachthaven nooit gebouwd.

Daarnaast heeft hij meegewerkt aan de afschrijving van miljoenen op een pand. Door zijn toedoen is de fiscus 14 miljoen euro misgelopen, becijferde het Openbaar Ministerie.

Voorbeeld

Juist een accountant zou beter moeten weten, meent het OM. "Hij heeft als registeraccountant een voorbeeldfunctie voor anderen. Hij heeft onvoldoende zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen."

J.'s opdrachtgever, vastgoedondernemer Jos G., stond jarenlang in de Quote 500, de lijst van rijkste Nederlanders. Hij was vooral bekend vanwege peperdure feestjes op zijn landgoed 'Kooilust' in Montfoort. In de jaren negentig zat hij al eens een paar jaar vast voor oplichting en afpersing.