Google is akkoord gegaan met een boete voor het schenden van de privacy van burgers met zijn Street View-auto's. De auto's verzamelden data over gebruikers van draadloos internet.

Dat meldt The New York Times.

Met de Street View-auto's verzamelde Google beelden van wegen voor zijn dienst Maps, maar een stukje code in de technologie verzamelde tussen 2008 en 2010 ook naar eigen zeggen onbedoeld data over draadloze netwerken, zoals wachtwoorden en privé-gegevens.

Google gaf toe dat het hiermee de privacy schond van burgers en schikte een rechtszaak. Het bedrijf moet in totaal zeven miljoen dollar betalen aan 38 staten in de Verenigde Staten.

Reclame

Ook is Google verplicht bepaalde medewerkers in te lichten over privacy-issues die kunnen ontstaan bij het werk dat ze uitvoeren, en ze daarin trainen.

Daarnaast is de internetgigant verplicht een YouTube-video te maken over hoe gebruikers hun data kunnen beveiligen. Voor die video moet twee jaar lang reclame gemaakt worden. In de grootste kranten van de 38 staten moeten burgers ook op de hoogte worden gesteld van de privacy-issues.

In 2010 ontstond er veel ophef rondom Street View in Duitsland, toen ook werd bekend dat de auto's data van draadloze internetverbindingen verzamelden. Vanwege de inmenging van Duitse privacywaakhonden worden daar sinds 2011 geen nieuwe beelden meer geschoten.