Het nieuwe woningplatform Rooming.nl laat gebruikers huren en verhuren via Facebook. "Wij zijn Airbnb.com voor de lange termijn."

De jonge ondernemers Jaap van Nes en Martijn Scheen maakten het platform om een dure makelaar buitenspel te zetten.

Ook moeten huurders en verhuurders een gezicht krijgen, zodat het huurproces betrouwbaarder en transparanter moet worden.

Privacy

Huren en verhuren via Facebook brengt wel de nodige privacy-kwesties met zich mee. "Huurders en verhuurders zien niet direct alle persoonsgegevens, alleen wanneer ze de conversatie met elkaar aangaan, komt er meer informatie vrij", zegt Scheen.

Volgens de oprichter is het idee daarachter dat beide partijen kunnen zien of zij gemeenschappelijke vrienden of interesses hebben. "Dat maakt het proces een stuk betrouwbaarder. Het lijkt een beetje op Airbnb.com, alleen dan voor de lange termijn."

Airbnb maakt het mogelijk kamers in huizen te huren en te verhuren als alternatief voor een hotelkamer.

Studenten

Rooming.nl richt zich nu vooral op studenten. Een samenwerking met Kamerhulp.nl (nu gefuseerd in het nieuwe platform), zorgde voor genoeg aanbod van studentenkamers. "Zo losten we het kip- of eiprobleem op van aanbod en platform."

De website heeft dus nu vooral veel aanbod in studentenkamers, maar wil uiteindelijk ook groeien in volledige huurwoningen en appartementen. Daarvoor zoeken de oprichters andere partijen die net als Kamerhulp.nl hun aanbod op de site plaatsen.

Verdienmodel

Het bedrijf verdient geld met huurders die een abonnement kopen, waarmee ze kunnen reageren op het woningaanbod, gelijkend aan de methode op Kamernet.nl. Ook kunnen huurders éénmalig 2,50 euro betalen om meerdere malen te reageren op een specifieke advertentie.

De oprichters willen dit jaar eerst groeien in Nederland, om volgend jaar al uit te breiden in Europa.