De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat er goed op toezien dat de nieuwe hypotheken die mogelijk worden voor starters in het belang van de consument zijn.

Minister Stef Blok (Wonen) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de hypotheken kunnen starters met een goed carrièreperspectief ervoor kiezen om voor een deel van hun hypotheek een tweede lening te nemen. Die verlaagt dan de maandlasten, maar de rente op die tweede lening is niet aftrekbaar voor de fiscus.

Dat zal er toe leiden dat wie daarvoor kiest over een periode van 30 jaar gezien meer geld kwijt is dan wie gewoon in 30 jaar aflost en geen tweede lening neemt.

Risico

Blok erkent dat risico en stelt dat hypotheekadviseurs en banken daar goed op moeten wijzen. De AFM zal daar op haar beurt weer goed op letten. De AFM is volgens Blok ''van mening dat dit soort producten niet voor alle groepen consumenten geschikt zullen zijn. Passende advisering is daarbij cruciaal.''

Starters die ervan uit kan gaan dat ze tijdens hun werkzame leven flink meer gaan verdienen dan aan het begin van hun carrière kunnen makkelijker voor de ‘Blok-hypotheek’ kiezen dan mensen die minder carrièreperspectief hebben.