De Verenigde Staten maken zich op voor een nieuwe begrotingscrisis, komende vrijdag dreigen 85 miljard dollar aan harde automatische bezuinigingen in te gaan.

Alleen als de Republikeinen en de Democraten het eens worden over alternatieve ingrepen kan dat worden voorkomen. Tot nu toe lijkt er echter geen beweging te komen bij de partijen.

De bezuinigingen per 1 maart, de zogenoemde sequestration, werden in 2011 ingesteld als stok achter de deur.

De maatregelen zijn zo rigoureus, dat de verwachting was dat de twee kampen er wel op tijd uit zouden komen. Zo wordt ruim veertig miljard euro gesneden in defensie - pijnlijk voor de Republikeinen - en moet Medicare tien miljard euro inleveren, een hoofdpijnmaatregel voor de Democraten.

Beter pakket

De bedoeling is dat met de stok achter de deur de twee kampen tot een beter pakket komen voor anderhalf biljoen dollar bezuinigingen in tien jaar. De partijen lijken echter nog niet tot elkaar te zijn gekomen.

De Democratische president Barack Obama blijft erop hameren dat hij de begroting op orde wil krijgen met belastingverhogingen en bezuinigingen. De Republikeinen herhalen tot nu toe het standpunt alleen te willen bezuinigen. De partijen hebben officieel deze week niet eens een overleg gepland.

Fiscal cliff

De deadline voor de sequestration liep oorspronkelijk op 31 december af, samen met het aflopen van allerlei belastingvoordelen ingesteld door de vorige president George W. Bush. De combinatie vormde de 'fiscal cliff' oftewel de begrotingsafgrond.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden gingen uiteindelijk op 1 januari akkoord met nieuwe belastingen en met een vertraging van de automatische bezuinigingen met twee maanden.

De sequestration is niet de enige deadline waar de Verenigde Staten op afstevent. Aan het einde van volgende maand, op 27 maart, bestaat de kans dat er een slot komt op de uitgaven van de Amerikaanse overheid.

Tijdelijke verlenging

Dan loopt de tijdelijke verlenging van de Amerikaanse begroting af. Mochten de twee politieke kampen voor 27 maart niet tot een nieuwe begroting komen of tot een nieuwe verlenging, dan mogen verschillende ministeries automatisch helemaal niets meer uitgeven.

In mei volgt nog een deadline, die voor het Amerikaanse Congres om de maximale leencapaciteit van de overheid te verhogen. Ook daar willen de Republikeinen alleen akkoord mee gaan als de Amerikaanse overheid minder geld gaat uitgeven en ook daar dreigen de uitgaven van de VS automatisch te worden beperkt als het niet tot een akkoord komt.