Ben Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken Federal Reserve, vreest dat de dreigende automatische bezuinigingen vanaf 1 maart een negatief effect zullen hebben op de Amerikaanse economie.

Hij roept politici in Washington daarom op een alternatief te vinden voor de maatregelen. Dat zei Bernanke dinsdag in een toespraak in het Amerikaanse Congres.

''Gezien de nog steeds bescheiden groei van de Amerikaanse economie zou deze extra last op het economische herstel aanzienlijk zijn. Naast de negatieve effecten op banen en inkomens kan een trager herstel leiden tot een mindere schuldreductie op de korte termijn'', aldus Bernanke.

Als Amerikaanse politici er voor 1 maart niet in slagen een compromis te sluiten, treden automatisch bezuinigingen van 1,2 biljoen dollar over een periode van 9 jaar in werking. President Barack Obama waarschuwde eerder ook al dat deze bezuinigingen het prille herstel in de Verenigde Staten kunnen schaden.

Voordelen

Bernanke gaf verder aan dat de voordelen van de monetaire steunprogramma's van de Fed zwaarder wegen dan de risico's op een oplopende inflatie of prijsbubbels. Hij herhaalde het standpunt van de Fed dat pas wordt gestopt met het stimuleren van de economie als de arbeidsmarkt een ''substantiële verbetering'' laat zien van de huidige niveaus.

De Amerikaanse arbeidsmarkt is volgens Bernanke nu nog over het algemeen zwak. Eerder bleek uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed dat mogelijk eerder zou kunnen worden gestopt met de huidige steunmaatregelen.