Polen moet in 2015 voldoen aan de criteria om toe te mogen treden tot de eurozone en pas dan moeten beslissen of het de euro ook echt als nieuwe munt invoert.

Dat heeft president Bronislaw Komorowski dinsdag gezegd in een speciaal overleg met het parlement. Hij vindt het 'politieke hocus pocus' om nu al een datum te noemen.

Komorowski denkt dat de moeite die Polen doet om aan de criteria voor de eurozone te voldoen goed is voor de economie en het land concurrerender maakt. Volgens premier Donald Tusk is toetreding in belang van het land en nodig om meer mee te denken over de Europese integratie.

Het Poolse parlement debatteert sinds een week over het inruilen van de zloty voor de euro. Naar verwachting voldoet Polen in 2015 inderdaad aan alle voorwaarden die aan de gezamenlijke munt verbonden zijn.

Polen werd in 2004 lid van de Europese Unie, samen met onder meer Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Estland en Cyprus. De Poolse economie is een van de grootste en snelst groeiende van Europa. Het land is verplicht om de euro in te voeren op het moment dat het aan de monetaire eisen voldoet.