De Staat begint geen onderzoek naar de ondergang van SNS Reaal.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat dinsdag gezegd tegen RTL Nieuws.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had gevraagd om een onderzoek dat zou moeten uitwijzen door wie er fouten zijn gemaakt die het bedrijf in problemen hebben gebracht.

Normaal gesproken kunnen aandeelhouders naar de Ondernemingskamer stappen als zij samen minstens 10 procent van de aandelen bezitten. De overheid heeft SNS onlangs overgenomen en is de enige aandeelhouder.

Maar Dijsselbloem zegt geen zin te hebben ''in een juridisch moeras'' terecht te komen nu SNS is gered. Het staat andere belanghebbenden, zoals de VEB, wel vrij om een feitenonderzoek bij de Ondernemingskamer te vragen, voegde de minister hier aan toe.

Verbaasd

VEB-directeur Jan Maarten Slagter, die volgende week met het ministerie zou gaan praten over de kwestie, reageerde verbaasd.

''Ik vind het raar dat wij worden uitgenodigd voor een gesprek en dat ik dan op de televisie moet horen dat dat eigenlijk nergens over gaat'', zei hij. ''Bovendien gaat de minister voorbij aan het maatschappelijk belang van waarheidsvinding. Er zijn miljarden aan belastinggeld in SNS gestoken'' aldus Slagter.

Wanbeleid

Een onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij SNS komt er volgens Slagter ''linksom of rechtsom'' toch wel. Daarvoor bestaan voldoende andere mogelijkheden. Niet alleen de Staat kan als enige aandeelhouder een enquêteprocedure beginnen, maar bijvoorbeeld ook de vakbonden en de ondernemingsraad.

Ook kan de Ondernemingskamer op eigen initiatief een onderzoek starten. De VEB heeft daarover al een brief gestuurd aan de advocaat-generaal van het gerechtshof in Amsterdam, waar de Ondernemingskamer onder valt.